ﻣﻌﻨﺎ ﻭ ﻗﻠﻤﺮﻭﻱ ﺟﺎﻣﻌﻴﺖ ﺩﻳﻨﻲ ﻗﺮﺁﻥ ﺩﺭ ﭘﺮﺗﻮ ﺁﺭﺍﻱ ﻣﻔﺴﺮﺍﻥ

نشریهپژوهش های اعتقادی – کلامی

شماره نشریه5

تعداد صفحات34

چکیدهﺻﻔﺎﺕ ﻭ ﻭﻳﮋﮔﻲ ﻫﺎﻱ ﻗﺮﺁﻥ ﻛﺮﻳﻢ، ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ ﻣﺤﻞ ﺍﻧﺪﻳﺸﻪ ﻭﺭﺯﻱ ﻣﻴﺎﻥ ﻣﻔﺴﺮﺍﻥ ﻭ ﻣﺘﻜﻠﻤـﺎﻥ ﺍﺳﻼﻣﻲ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ. ﺍﻳﻦ ﻣﻘﻮﻟﻪ ﺩﺭ ﺗﻔﺎﺳﻴﺮ ﻗﺮﺁﻥ ﺩﺭ ﺳﻄﺢ ﻭﺳﻴﻌﻲ، ﺫﻳﻞ ﺁﻳﺎﺕ ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﻗـﺮﺁﻥ، ﻧﻈﺮ ﻣﻔﺴﺮﺍﻥ ﺑﺎ ﮔﺮﺍﻳﺶ ﺭﺍ ﺑـﻪ ﺧـﻮﺩ ﺟﻠـﺐ ﻛـﺮﺩﻩ ﺍﺳـﺖ. ﻳﻜـﻲ ﺍﺯ ﺍﻳـﻦ ویژگیﻫﺎﻱ ﻣﺨﺘﻠـﻒ ﺗﻔﺴـﻴﺮﻱ ﻭﻳﮋﮔﻲ ها، قلمرو جامعیت ﻗﺮﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﻛـﻪ ﺟـﺰﻭ ﺑﺎﻭﺭﻫـﺎﻱ ﺑﻨﻴـﺎﺩﻳﻦ ﻣﺴـﻠﻤﺎﻧﺎﻥ ﻗـﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ، ﺑﺎﻻﺧﺺ ﺩﺭ ﺩﻭﺭﻩ ﻣﻌﺎﺻﺮ ﻣﻮﺭﺩ ﺗﻮﺟـﻪ ﻣﻔﺴـﺮﺍﻥ ﻭ ﻗـﺮﺁﻥ ﭘﮋﻭﻫـﺎﻥ ﺑـﻮﺩﻩ ﺍﺳـﺖ. ﺗﻌﻴـﻴﻦ ﻗﻠﻤرو ﺟﺎﻣﻌﻴﺖ ﻗﺮﺁﻥ ﺑﺪﺍﻥ ﺟﻬﺖ ﺣﺎﺋﺰ ﺍﻫﻤﻴﺖ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺯ ﻣﺒﺎﻧﻲ ﻣﻬﻢ ﻓﻬﻢ ﻭﺗﻔﺴﻴﺮ ﻗـﺮﺁﻥ ﺑـﻪ ﺷﻤﺎﺭ ﻣﻲ ﺁﻳﺪ ﻭ ﻗﺒﻮﻝ ﻳﺎ ﺍﻧﻜﺎﺭ ﻫﺮ ﻗﻠﻤﺮﻭﻳﻲ ﺩﺭ ﻓﻬﻢ ﻭ ﺗﻔﺴﻴﺮ ﻗﺮﺁﻥ ﺗﺎﺛﻴﺮﮔﺬﺍﺭ ﺍﺳﺖ . ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺳﻌﻲ ﺑﺮ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﻛـﻪ ﻧﺨﺴـﺖ، ﺩﻳـﺪﮔﺎﻩ ﻫـﺎﻱ ﺍﻧﺪﻳﺸـﻤﻨﺪﺍﻥ ﺍﺳـﻼﻣﻲ ﻭ ﻣﻔﺴـﺮﺍﻥ ﻗﺮﺁﻥ ﺑﺎ ﮔﺮﺍﻳﺶ ﻫﺎﻱ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺗﻔﺴﻴﺮﻱ ﺩﺭ ﺧﺼﻮﺹ ﻗﻠﻤﺮﻭﻱ ﺟﺎﻣﻌﻴـﺖ ﻗـﺮﺁﻥ ﻣـﻮﺭﺩ ﺑﺮﺭﺳـﻲ ﻗـﺮﺍﺭ ﮔﻴﺮﺩ ﻭ ﺳﭙﺲ ﺿﻤﻦ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﺩﻳﺪﮔﺎﻩ ﺑﺮﮔﺰﻳﺪﻩ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺯﻣﻴﻨﻪ، ﺑﻪ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﻴﺎﻧﮕﺮﻱ ﻗﺮﺁﻥ ﭘﺮﺩﺍﺧﺘﻪ ﺷﻮﺩ.

مقالات مشابه

بررسی دیدگاه صدر المتألهین درباره جامعیت قرآن

نام نشریهعقل و دین

نام نویسندهسیدمجتبی جلالی, ابراهیم نویی